Update Aanbod Ouderbijeenkomsten

Beste professional, 

In opdracht van uw gemeente/regio zijn we een aantal maanden op weg. De reacties van ouders en professionals zijn positief, maar het aantal aanmeldingen van ouders mag omhoog. 

Een aantal vragen die bij professionals leeft, beantwoorden we hieronder graag in de hoop dat het eventuele terughoudendheid om ouders te verwijzen, wegneemt. 

U als professional bent namelijk de schakel naar ouders. Heeft u behoefte om uw vragen persoonlijk te stellen, inschrijven kan hier voor 9 mei van 8:30-9:00 of 15 mei van 12:00-12:30 

Heeft u nog andere vragen of tips, bijvoorbeeld zodat het uitnodigen van ouders gemakkelijker wordt, dan kunt u ons mailen via info@ouderbijeenkomsten.nl of bellen via 06 22 344 144

 Verder:

  • In mei komt de eerste rapportage over het aantal deelnemers en de resultaten van de ingevulde vragenlijsten. 
  • Er is behoefte onder professionals en organisaties om de datums voor het hele jaar te weten. Hieronder vindt u deze datums en flyer in PDF. 

Hartelijke groet, Saskia Gubbels en Annelies van der Veldt

online

Zijn deze bijeenkomsten geschikt voor ouders, die...

  • de Nederlandse taal niet machtig zijn? Wel als er iemand uit het netwerk ook deelneemt, die vertaalt of kort de tekeningen uitlegt. Online kunnen ouders mogelijk een vertaalapp installeren en gebruiken
  • een minder begripsniveau hebben? De tekeningen, verhalen van ouders en de video’s zijn zeker te begrijpen, maar hulp van een begeleider om te herhalen en vertalen naar de praktijk blijft nodig. 
  • geen hulp willen? Juist voor deze ouders is het aan te raden, omdat het aanbod zo laagdrempelig, anoniem, thuis te volgen, kortdurend en eenmalig is.
  • gemotiveerd zijn en al veel hulpverlening hebben gehad? Vanuit de theorie horen deze ouders vaak niets nieuws in de basisbijeenkomst. Zij hebben al veel empathie voor wat het kind moet meemaken. Soms kunnen deze ouders ook een ‘perfectie’ voor kinderen nastreven die niet haalbaar/nodig is. We noemen deze houding ook en misschien door dit te horen kunnen deze ouders kijken waar ze dingen kunnen laten. De Vervolgbijeenkomst gaat meer over ‘Wie ben ik als ouder?’ ‘Wat doe ik in het contact met de andere ouder?’ en ‘Wat is echt nodig voor kinderen en wat niet?’

De insteek is geweest dat niet alleen theorie aan bod komt, maar dat ook de toon, de erkenning en de empathie voor het kind een wezenlijk onderdeel is van de beleving van de bijeenkomsten. 

kuk

Oproep: 'Bij twijfel, toch uitnodigen.'

'Is de boodschap niet te heftig voor ouders die net gaan scheiden?'

'Deze informatie is vast al bekend bij ouders.'

'Dit gaat toch niet de oplossing worden voor deze ouders.'

'Dit was te moeilijk voor de ouders die ik begeleid.'

'Als ik ouders hiernaar verwijs, denken ze dat ik hun situatie heel heftig vindt.'

...misschien...misschien niet...

Heel veel van deze twijfels en opmerkingen zijn terecht. We weten niet precies voor wie het wel en voor wie het niet passend is. 

Wat we wel weten na al deze jaren, is dat niet alles wat we zeggen met het hoofd begrepen hoeft te worden of totaal aan hoeft te sluiten, willen ouders toch geraakt worden of iets anders gaan doen. 

Met deze bijeenkomsten willen we juist ruimte maken voor processen bij ouders waar we als professional geen invloed op hebben. Hierin is onze basishouding: 

  • Wat weten wij nu over…hoe deze unieke ouder/individu zich bewust wordt?
  • Het resultaat loslaten…misschien gebeurt er wel heel veel naar het kind toe dat wij niet zien.
  • Ons laten verrassen door het effect…ook negatieve ervaringen kunnen interessante bewegingen opleveren.
  • De vorm/taal/houding kan het verschil maken voor ouders om net iets anders te kunnen horen dan in een gesprek.

Zo liet een ouder ons gisteren via de vragenlijst weten: ‘Fijn dat er hoopvol en met vertrouwen in ouders wordt gesproken.’ 

Het enige wat met zekerheid te zeggen is, is ‘Hoe meer ouders deelnemen, hoe groter de kans dat er bij een aantal ouders iets anders gebeurt.’  

Dus vandaar onze oproep: ‘Bij twijfel, toch ouders uitnodigen’.  

WAARDERING DOOR OUDERS

kuk1

De meetbare feiten: De afgelopen 7 jaar hebben ouders vragenlijsten ingevuld.

    • 82% van de ondervraagden zou de bijeenkomst aan andere ouders aanraden
    • 85% vindt dat de bijeenkomsten aangeboden moet worden aan gescheiden ouders.

De merkbare feiten:

    • Ook de ouder die boos werd door de bijeenkomst, kwam tot verandering.
    • Ook de ouder die alleen de drie cirkels begreep, kon sneller schakelen met haar hulpverlener naar meer rust voor het kind.
    • De ‘denkende’ ouder wordt geraakt
    • De ‘emotionele’ ouder snapt de positie van het kind